Gewicht

De vraag "Wat eet onze cardigan?" krijgt hier een plaatsje.
hannabelgje
Berichten: 1119
Lid geworden op: 15-11-2010 21:50

Bericht door hannabelgje » 26-07-2013 20:19

Ik zou gaan voor rund, kip, parelhoen en paard. De lam en geit en eend weglaten. Dat zijn de vetste soorten die er zijn. Ik zou ook liever gewone carnibest geven en niet de light variant. Ik zou ter ondersteuning van de vertering in combi met de pijnstillers een probiotica geven. Dat werkte bij Frank erg goed. En ik zou 1X per week vette vis geven. Dat is dan weer heel goed voor zijn gewrichten. Mocht hij dat niet kunnen verdragen kun je ook visoliecapsules geven.
Afbeelding

Marjo
Berichten: 1817
Lid geworden op: 15-11-2010 21:56

Bericht door Marjo » 26-07-2013 21:54

Twee maaltijden per dag is verstandiger, nl. hierom:
Bij grote hondenrassen en honden met een diepe borstkas kan een maagtorsie (maagkanteling) ontstaan

Ook al is de medische wetenschap het niet altijd eens over de oorzaak van een maagkanteling, toch wordt algemeen aangenomen dat de volgende maatregelingen kunnen bijdragen aan het voorkomen hiervan:

Laat uw hond vóór het eten uit of zorg ervoor dat er anderhalf uur tussen de maaltijd en het spelen/uitlaten ligt

Geef bij voorkeur meerdere keren per dag een kleine maaltijd, in plaats van een grote hoeveelheid in een keer.

Er wordt gesuggereerd dat het goed is het voedsel op een verhoging te zetten, zodat de hond tijdens het eten zo weinig mogelijk lucht naar binnen krijgt. Onderzoek spreekt dit echter tegen. Hiernaast kan het raadzaam zijn om een afgeronde steen (of omgekeerd schaaltje) in het midden van de etensbak te zetten en daar omheen de brokjes geven. Op deze manier zal de hond rustiger eten (brokjes moeten er eerst worden uitgevist).

Als meerdere honden tegelijkertijd in dezelfde ruimte gevoerd worden dan kan concurrentie ontstaan met als gevolg schrokken. Overweeg tijdens het voeren de dieren te scheiden.

Pas op met sneeuw eten of veel (ijs)koud water drinken.

Dus de hoeveelheid voedsel van 1 maal daags in 2 maal daags verdelen.

Onze Glenda werd ook wat aan de zware kant, vanaf de rug gezien was er nog een lijntje, maar zodra als ze ging zitten kwamen de vetbankjes tevoorschijn.

Krijgt nu alleen nog Carnibest Light en bijna geen tussendoortjes meer.
In plaats van een mergkoekje een brokje en een half pensstaafje in plaats van een hele.
Ondertussen worden de vetbankjes al een stuk minder.
Jammer genoeg wordt er nu minder gelopen met deze warmte, maar het begin is er al.

Sukses met het lijnen.
Afbeelding

Suzan
Berichten: 2833
Lid geworden op: 16-11-2010 09:08

Bericht door Suzan » 27-07-2013 11:46

@Hanna: Ja, ik weet dat sommige mixen wat vetter zijn, die krijgt hij ook maar af en toe.

Zalm en paard krijgt hij soms, maar kan niet te vaak want die laxeren. Dat is al een groot probleem omdat de medicijnen dat ook doen.
Bovendien is zalm erg vet en hij krijgt al dagelijks groenlipmossel voor de vetzuren. PArelhoen kan dus niet meer, is blijkbaar te bottig (dat komt als spijkers naar buiten onder veel pijnlijk gepiep).

Additionele probiotica begin ik niet zomaar aan, heb handen vol met reguliere medicijnen en de kosten rijzen inmiddels ook de pan uit.

Maar wat is er mis met Carnibest Light??? Ik heb begrepen dat het enige verschil tussen 'Natuur' en 'Light' is, dat er geen kip in de Light zit.
(En de kip die in vleesmixen zit betreft geen magere filetjes, maar slachtafval = vette vellen.)

Kip heeft trouwens weinig voedingswaarde, dus geef ik liever niet gezien hij al zo weinig eten krijgt! (Het zit sowieso al in bijna elke vleesmix.)

@ Marjo: Dat lijstje is wel van toepassing bij ons. Gijs eet gelukkig heel rustig, het is echt z'n hobby ;-)
Hoeveel gram Cb light krijgen die van jullie per dag?
Afbeelding

Marjo
Berichten: 1817
Lid geworden op: 15-11-2010 21:56

Bericht door Marjo » 28-07-2013 22:27

Suzan schreef:
@ Marjo: Dat lijstje is wel van toepassing bij ons. Gijs eet gelukkig heel rustig, het is echt z'n hobby ;-)
Hoeveel gram Cb light krijgen die van jullie per dag?
's Morgens allebei een klein onsje carnibest light, ieder met wat sperciebonen uit een pot.
(door de sperciebonen hebben ze geen hongergevoel)
's Avonds ieder net geen 200 gram carnibest light.
Af en toe krijgen ze smuldier pens kompleet 1/2 pakje 's avonds en 's morgens dan weer de light met sperciebonen.

1 keer in de week een blikje sardientjes in olie voor het vachtje.

En af en toe een kalfsbot van de turkse slager

En niet te vergeten...... minder tussendoortjes.
Heb ik eens een scharrelkip voor de soep dan krijgen ze de gekookte velletjes.
Afbeelding

hannabelgje
Berichten: 1119
Lid geworden op: 15-11-2010 21:50

Bericht door hannabelgje » 28-07-2013 22:43

Ik ken het probleem qua kosten met pillen. Maar door de medicatie kun je problemen krijgen met de vertering en dat kun je dus oplossen met probiotica. Dat kan nooit kwaad en helpt vaak fantastisch goed. Extreem duur is het ook niet.
De vetste stukken kip zijn altijd nog magerder of minder vet dan geit of lam. Ik zou daardoor eerder kiezen voor kvv met kip dan met geit of lam. Tenminste als je wil dat een hond afvalt.
Van naturis zou ik dus juist de kipvarianten voeren, die zijn nog goedkoper ook en ze hebben daar best wat afwisseling in.
De sardientjes uit blik daar hebben ze niks aan en zou ik vervangen door een kvv visvariant, bijvoorbeeld de naturis makreel/kip. Vis uit blik is een dikmaker en bevat geen bruikbare omega 3, wat de rauwe verse vis wel heeft. De omega 3 is ook weer bijzonder goed voor zijn gewrichten.
Ipv de smuldier pens compleet, ging ik voor de smuldier pens enkelvoudig. Dat hoeft niet compleet te zijn. De enkelvoudige pens bevat ook geen granen en de complete versie wel. Ook is de enkelvoudige minder vet en ook nog eens goedkoper. Je mag best 1 dag in de week alleen maar pens geven. Dat is vrij mager en heel goed voor zijn vertering. Het liefste natuurlijk vuile pens in lappen. Door het kauwen voldoet het aan de knaagbehoefte en het is een goede tandenborstel.
Kalfsbotten vind ik levensgevaarlijk, dat is te hard, het verteert niet, kan voor nare verstoppingen zorgen en zijn echte tandenslopers.
Tussendoortjes kunnen best. Ik denk dat aan gedroogde long, dat vinden ze lekker en er zitten geen calorieën in. Dat is meer lucht dan iets anders.
Afbeelding

Suzan
Berichten: 2833
Lid geworden op: 16-11-2010 09:08

Bericht door Suzan » 29-07-2013 11:29

@ Marjo, heel geruststellend, dat die ook niet zoveel eten krijgen. We voelden ons al schuldig hier :)

@ Hanna, het is niet alleen de kosten, maar ook het gedoe eromheen. Er gaan nu al 3 dingen door z'n voer. Ook wij hebben onze grenzen.
Probiotica heeft ongetwjfeld voordelen maar mijn hersenen kunnen dat even niet erbij hebben op het moment :)

Qua KVV, ik zou wel eens een objectief overzichtje willen zien ergens, van soorten & wat er precies in zit.
Want waar komt die info allemaal vandaan? :)

Geitenvlees is in principe een stuk MINDER vet dan rundvlees (bron o.a. http://nevo-online.rivm.nl)

En Omega 3 zit ook in vis uit blik hoor. Ik eet zelf nu op advies vd verloskundige speciaal voor de baby b.v. tonijn uit blik, ook omdat die jong gevangen worden en daardoor veel minder kwik bevat dan verse.

Penslappen is een leuk idee, misschien durf ik dat weer eens te proberen als de baby er eenmaal is (tot nog toe krijgt 'ie diarree van alleen maar pensmaaltijden). Long vreet 'ie niet, ook niet van exotische dieren.
Afbeelding

hannabelgje
Berichten: 1119
Lid geworden op: 15-11-2010 21:50

Bericht door hannabelgje » 29-07-2013 12:44

Ik probeer alleen te helpen. Ik voer inmiddels al heel wat jaartjes vers met ook een probleemdier. Mijn info komt van BARFplaats waar ze gespecialiseerd zijn in versvoeding.
Afbeelding

Loes
Berichten: 847
Lid geworden op: 07-12-2010 11:33

Bericht door Loes » 29-07-2013 12:54

Suzan, ik heb met je te doen. Wat een gedoe zeg. Max krijgt 333 gr Carnibest light per dag (1/3 worst in de ochtend en 1/3 worst in de avond). Ik wissel bijna nooit af. Alleen op vakantie of als we ergens heen gaan krijgt hij wat anders. Max was heel erg aangekomen (door Lotgering) en is inmiddels aan het afvallen. Hij Krijgt nauwelijks iets extra's. Gaat erg goed. Sterkte ermee. Groetjes, Loes

Shifare
Berichten: 11
Lid geworden op: 09-11-2012 00:10

Bericht door Shifare » 29-07-2013 19:50

Ik ga mee met Hanna wat de probiotica betreft. Echo had een AB kuur gehad en poepte daarna geen mooie drollen meer. Probiotica aan het eten toegevoegd zolang als nodig was en ze poept gewoon weer mooi.
Dus ik zou na medicijnen zeker een probiotica proberen.

Wat je ook kan doen als de parelhoen niet meer gaat doordat het poepen daarna niet lekker gaat en de vis te veel laxeerd is een rol vis en een rol parelhoen halen en dat mixxen door elkaar en in porties invriezen. Eet hij het alletwee en geen last met poepen.

Geitenenvlees is zoals Hanna aangeeft ook best vet. Ik zou ook voor een kip/rund/paard iets gaan. Bij naturis hebben ze ook nog een rund/kip mix. Dat trekt elkaar weer recht.

Maar als ik een periode heb dat Echo KVV krijgt om wat voor een reden wissel ik af met meer smaken en merken. Meestal een mix van Tinlo en Naturis. Waaronder ook hert en dergelijke. Ik persoonlijk ben geen fan van Carnibest. Echo doet het daar sowieso niet zo lekker op.

Van KVV mag ze ook veel minder dan van BARF anders wordt ze heel dik. Waar ze makkelijk 400 gram BARF kan eten zonder dat ze dik wordt moet ik echt niet meer dan 250gr KVV geven.

Succes :).

Marjo
Berichten: 1817
Lid geworden op: 15-11-2010 21:56

Bericht door Marjo » 29-07-2013 22:27

De sardientjes zijn gewoon voor het ''lekkere''

En natuurlijk krijgen ze het kalfs of lamsbot nooit helemaal in één keer(Botten van jonge dieren kunnen geen kwaad)
Ze mogen een half uurtje a 3 kwartier kluiven en dan haal ik ze weg.
En dit dan 1 keer in de maand.
Ze hebben een prachtig gebit, zelfs de dierenarts vroeg de laatste keer of ik soms hun tanden poetste sCo_hmmthink Daar doen wij dus niet aan....
Wij wisselen net als Loes ook bijna nooit af. De bakjes worden elke keer weer schoongesnoept alsof de bodem er uit moet, de vachtjes glanzen als een spiegeltje, gebitjes zijn prachtig schoon, tevreden honden, running_dog dus wij gaan op deze voet verder.
Afbeelding

Plaats reactie